04-04-’25

Het verhaal van Ernest Vasilevsky

[Dit verhaal is ingekort uit een veel langer verhaal dat is ontleend aan interviews met Ernest Vasilevsky en beschikbaar gesteld is voor Stichting Isaac da Costa]

VROEG LEVEN IN OEKRAÏNE

Het schoolgeld voor de ouders is ongeveer € 270 per kind/maand. Veel van de gezinnen kunnen zich dat niet veroorloven, vooral als meer dan één kind in het gezin de school bezoekt. In dat geval is de school bereid om, onder bepaalde criteria, deze gezinnen financieel te steunen.

Ernest Vasilevsky werd in 1965 in Oekraïne geboren uit een katholieke vader en een joodse moeder. Hij groeide op als muzikant van verschillende lokale rockbands, werkte als monteur en bracht zijn vrije tijd door met plezier maken, sporten en motorrijden.

Op 18-jarige leeftijd trouwde hij met een jonge vrouw en woonde hij bij haar ouders in – iets wat gebruikelijk was in de Sovjet-Unie. Haar moeder was aardig voor hem en haar vader ook. Haar vader kwam pas laat tot geloof en leidde een voorbeeldig leven. Hij loog, rookte, dronk en vloekte niet zoals iedereen. Hij was anders – iets wat later in Ernests leven een rol zou spelen.

VAN CRISIS TOT CHRISTUS

Het schoolgeld voor de ouders is ongeveer € 270 per kind/maand. Veel van de gezinnen kunnen zich dat niet veroorloven, vooral als meer dan één kind in het gezin de school bezoekt. In dat geval is de school bereid om, onder bepaalde criteria, deze gezinnen financieel te steunen.

Ernest Vasilevsky werd in 1965 in Oekraïne geboren uit een katholieke vader en een joodse moeder. Hij groeide op als muzikant van verschillende lokale rockbands, werkte als monteur en bracht zijn vrije tijd door met plezier maken, sporten en motorrijden.

Op 18-jarige leeftijd trouwde hij met een jonge vrouw en woonde hij bij haar ouders in – iets wat gebruikelijk was in de Sovjet-Unie. Haar moeder was aardig voor hem en haar vader ook. Haar vader kwam pas laat tot geloof en leidde een voorbeeldig leven. Hij loog, rookte, dronk en vloekte niet zoals iedereen. Hij was anders – iets wat later in Ernests leven een rol zou spelen.

Op 20-jarige leeftijd werd Ernest opgeroepen voor het Sovjetleger, waar hij de standaard diensttijd van twee jaar uitzat. Tijdens zijn diensttijd had Ernest problemen in zijn huwelijk en zijn vrouw wilde van hem scheiden. Deze spanningen bleven na zijn diensttijd voortduren totdat hij, toen de officiële scheidingspapieren bij de rechtbank werden ingeleverd, door de ouders van zijn vrouw werd gevraagd om hun huis te verlaten.

Ernest was zo kwaad dat hij van plan was zelfmoord te plegen. Eerst zijn vrouw vermoorden en dan zelfmoord plegen. Hij maakte een touw klaar in zijn bovenkamer. Hij ging naar het huis van zijn vrouw en begon haar aan te vallen, maar ze verdedigde zich. Hij rende naar buiten en gooide het mes weg, op weg naar zijn huis. Maar in de bovenkamer van zijn ouderlijk huis, waar hij van plan was zelfmoord te plegen, viel hij plotseling op zijn knieën en schreeuwde zijn nood uit tot Jezus. “Ik weet niet hoe lang ik heb gebeden – misschien wel uren”, zei hij. “Ik leerde nooit iets over de Bijbel. Ik wist niets over de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Ik wist dat er één God was en dat Hij Jezus is. Degene die aan het kruis hangt – dat is God. Dus bad ik tot Hem. Ik vertelde Jezus dat alles wat er gebeurde mijn schuld was. Het is mijn schuld. Ik ben alles kwijtgeraakt – mijn vrouw, mijn kind, mijn huis, mijn geliefde schoonouders, die zo goed voor me waren, allemaal door mijn onvoorzichtigheid. Ik deed zonden, ik maakte fouten. Ik wilde veranderen. Ik wilde dat God mij zou veranderen zodat ik meer op mijn schoonvader zou lijken die zo’n goed voorbeeld was.” Ernest smeekte de Heere om hem te helpen in de penibele situatie waarin hij terecht was gekomen. Daarna daalde hij de ladder af naar het huis en ging slapen.

In deze periode kwam er een geestelijke ommekeer in het leven van Ernest. Na een slapeloze nacht van huilen werd hij ‘s morgens wakker met een veranderd gevoel. Hij wist niet wat hem overkwam – hij wilde alleen maar kerken bezoeken. Elke kerk, elke plaats, elke tijd en zoveel mogelijk. En hij wilde alleen maar de Bijbel lezen, zoveel als hij kon. “Ik las het en begreep alles. Het was alsof mijn ogen werden geopend. De Heilige Geest opende alles voor me. In één ogenblik werd mijn wereld omgedraaid. De hemel werd voor me geopend. Ik dacht bij mezelf: hoe kan het dat ik niet geloofde toen mijn schoonvader me de Bijbel gaf, dat ik niet naar hem luisterde, dat het niet in mijn hoofd opkwam?!” Hij kon er ook niet meer tegen om slechte taal te horen. Terwijl zijn taal vroeger verdorven was, was slechte taal nu afschuwelijk voor hem. Zijn gebed tot de Heere om veranderd te worden, werd verhoord.

Ernest’s scheiding ging echter nog steeds door tegen zijn wil. Met tegenzin moest hij het vonnis van de rechter accepteren toen deze hen uiteindelijk gescheiden verklaarde. Een paar maanden later ontmoette Ernest echter Anna, die al snel zijn tweede vrouw zou worden. Ze werd samen met hem gedoopt in een Pinkstergemeente in zijn geboorteplaats Uzhhorod. Ernest trouwde dus voor de tweede keer. Hij was 25 en Anna was 24. Op dit punt wil ik zeggen dat als je hier bedenkingen bij hebt, je niet de enige bent. Ernest vertelde me dat hij achteraf alles anders zou hebben gedaan. Hij was toen een nieuwgelovige. Maar hij is de Heere dankbaar dat zijn echtscheidingscrisis uiteindelijk tot zijn redding heeft geleid.

GEROEPEN NAAR ISRAËL

Enige tijd na Ernests nieuwe huwelijk was er behoefte aan arbeidskrachten in Tsjechië. Ze betaalden veel hogere lonen dan in Oekraïne. Dus ging hij naar Tsjechië om geld te sparen voor de auto van zijn dromen – een Fiat Zhiguli. Terwijl hij daar was, bezochten David en Lisa Loden, een bekend Messiaans liederen-schrijvend echtpaar, kerken in Tsjechië. Ze zongen prachtige Hebreeuwse Messiaanse liederen en spraken over het leven in Israël. Hij was zo ontroerd dat hij op de terugweg naar zijn appartement huilde. “Ik voelde dat de Heere me zei dat ik naar huis moest gaan”, zei hij. “Waarheen, Uzhhorod?” vroeg hij de Heere. “Nee, naar Israël” was het antwoord.

Dus vertelde Ernest het aan zijn vrouw en ze begonnen regelingen te treffen om naar Israël te verhuizen. Met de hulp van een christelijke organisatie verkocht Ernest zijn Zhiguli, droeg hij de rechten op hun huis over aan iemand anders en vloog hij in 1994 via Hongarije naar Israël, met hun eerstgeboren zoon van een paar maanden oud.

LEVEN IN ISRAËL

Enige tijd na Ernests nieuwe huwelijk was er behoefte aan arbeidskrachten in Tsjechië. Ze betaalden veel hogere lonen dan in Oekraïne. Dus ging hij naar Tsjechië om geld te sparen voor de auto van zijn dromen – een Fiat Zhiguli. Terwijl hij daar was, bezochten David en Lisa Loden, een bekend Messiaans liederen-schrijvend echtpaar, kerken in Tsjechië. Ze zongen prachtige Hebreeuwse Messiaanse liederen en spraken over het leven in Israël. Hij was zo ontroerd dat hij op de terugweg naar zijn appartement huilde. “Ik voelde dat de Heere me zei dat ik naar huis moest gaan”, zei hij. “Waarheen, Uzhhorod?” vroeg hij de Heere. “Nee, naar Israël” was het antwoord. Dus vertelde Ernest het aan zijn vrouw en ze begonnen regelingen te treffen om naar Israël te verhuizen. Met de hulp van een christelijke organisatie verkocht Ernest zijn Zhiguli, droeg hij de rechten op hun huis over aan iemand anders en vloog hij in 1994 via Hongarije naar Israël, met hun eerstgeboren zoon van een paar maanden oud.Toen Ernest en Anna in Israël aankwamen, maakte hij contact met gelovigen die hij kende uit de Oekraïne en die al Aliyah (geëmigreerd naar Israël) hadden gemaakt. Al snel besloot hij naar Nahariya te verhuizen, waar hij spoedig een baan vond in het gemeentehuis als lasser – een baan die hij behield tot zijn vervroegde pensioen. Het leven in Israël was niet zo gemakkelijk voor Anna, maar ze begon al snel de goede dingen van Israël te zien en waardeerde de cultuur hier. Ze vond ook een baan als huishoudelijke hulp en doet dit tot op de dag van vandaag nog steeds. In de loop der jaren hebben ze verschillende samenkomsten bijgewoond: eerst een huisgemeente in Nahariya, en uiteindelijk gedurende een groot aantal jaren een grote Russisch-sprekende gemeente dichter bij Haifa.

Enige tijd voor Covid besloot Ernest om mee te leven met de Nahariya Messianic Congregation, die eind 2012 werd opgericht. Hij en zijn vrouw hielden er echt van: het onderwijs, de liederen en de leden, dus besloten ze zich volledig aan te sluiten. Helaas begon hij niet lang nadat hij de Covid-vaccinatie had gekregen pijn te krijgen. Na controles die bijna een jaar duurden, werd ontdekt dat hij kanker in de alvleesklier had. Zijn gezondheid ging achteruit en we dachten dat we hem eerder zouden verliezen. Maar de chemo, vooral de nieuwe, mildere soort chemo die hij krijgt, heeft zijn leven verlengd. Hij lijdt nog steeds veel, maar hij woont elke bijeenkomst bij die hij kan bijwonen en looft en dankt de Heere in zijn prachtige openbare gebeden.

Een goede ontwikkeling die plaatsvond is dat hij het goedmaakte met zijn eerste vrouw nadat hij naar Israël kwam. Hij helpt haar en haar man regelmatig financieel, omdat ze het niet makkelijk hebben in Oekraïne, en hij probeert hen dichter bij het geloof in Jezus te brengen. Ze beseffen dat hij een veranderd man is.

Tegenwoordig besteedt Ernest al zijn tijd en energie aan het helpen van mensen in financiële nood, of het vertellen over de Heere Jezus aan wie er ook op zijn pad komt op straat of in de winkels. Hij houdt er ook van om verschillende gemeenten te bezoeken en waar mogelijke een bijdrage te leveren. Hij vroeg ons om alle verlichting in de gemeente te vervangen door een veel beter en kostenefficiënter systeem en financierde dat. Hij bouwde de betonnen oprit voor rolstoelen en buggy’s toen hij nog gezond was. Hij zei dat we een nieuwe airconditioning moesten installeren en hij financierde die – iets wat ons echt hielp tijdens de hete zomer. En hij staat erop dat onze liederen in het Russisch worden vertaald, zodat Russischtaligen kunnen begrijpen waar ze over zingen. Dat is de reden dat sommige van onze liederen in het Russisch vertaald zijn.

ANDER NIEUWS

02-06-'25

Week van de zending

Onze stichting doet mee met de ‘Week van de Zending’. De ‘Week van de Zending’ is bedoeld om aandacht te vragen voor de Evangelieverkondiging wereldwijd. Van 9 tot en met 14 juni organiseren de deelnemende stichtingen een activiteit om hun werk onder de aandacht te brengen.

Voeg je koptekst hier toe

20-05-'25

Op stage in Israël

Veel jongeren gaan tijdens hun opleiding op stage in het buitenland. Een buitenlandstage is enorm verrijkend: je maakt intensief kennis met een andere cultuur, waardoor je reflecteert op en daardoor hopelijk ook meer verbonden raakt met je eigen wortels. 

Voeg je koptekst hier toe

19-04-'25

Steunfonds Israël wijzigt haar naam

Op 14 maart herdacht het Steunfonds Israël | Isaac da Costa haar 25-jarig bestaan. Bij die gelegenheid is een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe uitstraling gepresenteerd.

Voeg je koptekst hier toe

Eén reactie

  1. Itss like you lewarn my thoughts! You aplpear to ggrasp a llot
    approximmately this, such ass youu wrote thhe e-book in it
    or something. I believe that you ust caan doo with a feew percent to power the message house a little bit,
    but instead of that, tthat is onderful blog. A fzntastic read.

    I’ll definitely bbe back.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken